Thomas Vinterberg • Tobias Lindholm

Vadászat

Színpadra alkalmazta David Farr

Fordította Pelsőczy RÉKA
A dalszövegeket fordította Németh Nikolett és vörös róbert

 

Lucas, nevelő az óvodában, a vadászegylet tagja Chován Gábor
Hilde, az óvoda igazgatója Spolarics Andrea
Clara, 5 éves Nagy Nóra Zsófia m.v. / Nagy Enikő m.v.
Peter, 5 éves Mester Máté m.v. / MOHAROS ZALÁN m.v.
Gunner, Peter apja, a vadászegylet tagja Takács Zalán m.v.
Mikala, Clara anyja Páder Petra
Theo, Clara apja Böröndi Bence
Marcus, Lucas fia JUHÁSZ VINCE m.v.
Per, gyermekvédelmi felelős, a vadászegylet tagja Mertz Tibor
Palme Lundgren, lelkész, a vadászegylet tagja Ilyés Róbert
Rune, a vadászegylet tagja Fröhlich Kristóf
Anders, a vadászegylet tagja Bregyán Péter
Lotte, óvónő DEBRECENI LUCA
Ulla, Gunner felesége SZABÓ BRIGITTA

 

 

fordító Pelsőczy Réka
dramaturg Németh Nikolett, Vörös Róbert
díszlettervező Kálmán Eszter
jelmeztervező Keszei Bori
világítás Kehi Richárd
zenei vezető Bercsényi Péter, Wagner-Puskás Péter
mozgás Bodor Johanna
a rendező munkatársa Szekeres Vanda
súgó Horváth Zita / Szabó Brigitta
rendező Pelsőczy Réka
A színdarab Magyarországon a NORDISKA ApS, Copenhagen és a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség között létrejött megállapodás révén kerül színre.

 

bemutató 2022. február 26.

helyszín Színházterem

Az előadás hossza 1 óra 45 perc szünet nélkül.

Egy észak-dániai kisvárosban él Lucas Bruun, az elvált tanár, aki a helyi gimnázium bezárása után az óvodában vállalt nevelői állást. Napközben a gyerekekre vigyáz, esténként a szülőkkel iszogat a vadászházban. És Lucast mindenki szereti, mert kedves és lelkiismeretes, de aggódnak is, hogy magányos abban a nagy házban, ahol a felesége és a fia elköltözése óta egyedül lakik. De a féltést hamar felváltja a zsigeri düh és a bosszú utáni vágy, amikor egy óvodás kislány szexuális zaklatással vádolja meg Lucast, aki ugyan tagad, de hiába — már elkezdődött az embervadászat.

David Farr Vadászat című drámája Thomas Vinterberg és Tobias Lindholm azonos című, nagysikerű filmjének adaptációja. Vinterberg 1998-ban rendezte meg Festen (Születésnap) című dogma-filmjét, amiben egy köztiszteletben álló családfő saját gyerekei ellen éveken át elkövetett szexuális visszaélésére derül fény.

A Vadászat alapötletét évekkel később saját pszichiátere adta a filmrendezőnek; azt javasolta, mint antitézist, mutassa be azt is, milyen végzetes következményei lehetnek annak, ha valakit hamisan vádolnak pedofíliával. Hogy milyen gyorsan és automatikusan képes ilyen ügyekben egy békésnek tűnő közösség bizonyíték nélkül is bűnösnek tekinteni és meghurcolni valakit, aki eddig egy volt közülük, tanította a gyerekeiket és ott ült mellettük a karácsonyi misén.

A Budaörsi Latinovits Színház a Születésnap után a Vadászatot is bemutatja — mindkét előadást Pelsőczy Réka rendezésében.

 

aktuális előadások
 

 

„Chován Gábor óvóbácsija a vádat először hallva megszédül, aztán nem érti, majd sejteni kezdi, de semmi eszköze nincs, hogy védekezzen. Végül – fia szeme láttára – kiűzik a közösségből. Tragikus tisztaságú, nagyívű, megrázó alakítás ez. (…) Felráz közösségi élményben, igazi színházban van részünk.”

Gabnai Katalin: Lövésre készen – szinhaz.net

Láthatjuk, hová fajulhat egy téves információ, mennyi szerepe van az előítéletnek, amikor döntünk valaki sorsa felett. Milyen szétszakadáshoz vezet, amikor a legjobb barátunkról elindul egy pletyka, amit magunk sem szeretnénk elhinni, de a saját gyerekünk iránti szeretet erősebb. Nemcsak a közösségen belüli dinamikák változnak meg, hanem az egyénben is elindul az az ősi, elemi ösztön, ami a túlélésért felel: ha valaki veszélyt jelent, attól meg kell szabadulni.

Karácsony Nikolett: A védőhálón túl

előadás

olvasópróba