Annie Baker

John

Elias Schreiber–Hoffman Böröndi Bence
Jenny Chung Hartai Petra
Mertis Katherine Graven Takács Katalin
Genevieve Marduk Bánsági Ildikó m.v.

fordító NÉMETH NIKOLETT
dramaturg NÉMETH NIKOLETT
díszlettervező SOKORAI ATTILA
díszlettervező-asszisztens RADETZKY ANNA
jelmeztervező Zeke Edit
világítás Fledrich Péter
a rendező munkatársa JUHÁSZ GABRIELLA
súgó SZABÓ BRIGITTA
rendező Máté Gábor

 

bemutató 2023. október 6.

helyszín Színházterem

Az előadás hossza 140 perc 1 szünettel.

Fiatal pár érkezik egy kisvárosi panzióba. A házinéni nagyon kedves. A beteg férjét ápolja, akit sose látni, állítólag a ház másik szárnyában lakik. A szobák az amerikai polgárháború hőseiről kapták a nevüket, de különös módon néha lakhatatlanná válnak. A lépcsőfordulóban egy félelmetes baba ül karosszékben. Mintha bámulná a vendégeket. Van, hogy a lámpák csak úgy maguktól lekapcsolódnak. Aztán megjelenik a szállásadó nyolcvankét éves vak barátnője, aki azt állítja, hogy korábban elmebeteg volt, de nem kell aggódni, mert már nem az.

Valahogy így kezdődik minden rendes horrorsztori.

A fiatal párról hamarosan kiderül, hogy veszélyben a kapcsolatuk, mégpedig egy John nevű harmadik miatt. És hiába az utazgatás, a szándék, az együtt töltött idő; beszélgetéseikből, pontosabban arra tett kísérleteikből szép lassan kirajzolódik minden horror kötelező eleme, egy tükör. Vigyázva kell belenézni, mert könnyen megláthatjuk benne saját magunk. Ahogy a rettegett magány elől menekülve mindig a saját lábunkba botlunk, jé, mi is pont ilyenek vagyunk.

Annie Baker fiatal amerikai drámaírónő 2014-ben Pulitzer-díjat kapott The Flick című darabjáért. A John 2015-ben debütált New Yorkban, a Signature Theatre Company előadásában, és azonnal hangos sikert aratott. A Time Out magazin 2019-ben Az 50 legjobb valaha megírt dráma közé választotta a darabot, ami a New York Times szerint „kísérteties meditáció azokról a témákról, amik a szerzőt leginkább jellemzik; a magány állandó jelenléte az ember életében, valamint a szeretet és a jelentőségteljes kapcsolatok utáni zaklatott kutatás.”

Magyarországon először a Budaörsi Latinovits Színházban láthatja a közönség.

aktuális előadások
 

 

„Számomra a darab zsenialitása abban rejlik – amire egyébként kevés történet és kevés rendező képes – hogy teljesen szabad teret enged az asszociációknak, annak, hogy mit gondoljak róla, miként értelmezzem, vagy ne értelmezzem a látottakat.”  

Sáhó Barnabás: John – Kísért a jelen

 

Előadás

Próba

Olvasópróba