Lionel Shriver

Beszélnünk kell Kevinről

Kevin Fröhlich Kristóf
Eva, Kevin anyja Pelsőczy Réka m.v. és Hartai Petra
Franklin, Kevin apja Ilyés Róbert és Böröndi Bence
Gladys, Franklin anyja; Rhinestein, Eva nőgyógyásza; Landsdown, Eva ügyvédje; Loretta Greenleaf, egy kiskorú elítélt anyja; Mrs. Strickland, iskolaigazgató; riporter Takács Katalin
Celia, Kevin húga Koós Boglárka 

 

fordító Komló Zoltán
dramaturg Németh Nikolett
díszlettervező Sokorai Attila
jelmeztervező Pető Kata
jelmeztervező-asszisztens Hornyák Dóra
világítás Sokorai Attila
zeneszerző Keleti András
a rendező munkatársa Juhász Gabriella
súgó Szabó Brigitta
rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám
Színpadra alkalmazta Németh Nikolett és Berzsenyi Bellaagh Ádám.

 

bemutató 2023. április 22.

helyszín Színházterem

Az előadás hossza 110 perc szünet nélkül.

Az előadást 16 éves kortól ajánljuk.

Eva nem igazán akart anya lenni. Főleg nem egy olyan fiúé, aki 16 évesen úgy vonul be az amerikai történelembe, mint az első tinédzser, aki számszeríjjal gyilkolta meg hét iskolatársát, egy menzai dolgozót és az egyetlen tanárt, aki valaha kedvelte őt. Két évvel később Eva megpróbál rendet tenni a benne lévő káoszban, és kegyetlenül őszinte levélírásba kezd elidegenedett férjéhez. Eva, aki egész életében képtelen volt megbékülni az anyasággal járó áldozatokkal, most attól fél, hogy a saját fia iránt érzett ellenszenve felelős a tragédiáért.

Lionel Shriver amerikai írónő Orange-díjas regénye a mai napig betonszilárd tabukat feszeget; a gyerekvállalás előtt álló nők félelmeit és az anyai szeretetre való képtelenséget.

Az állandó dühösség leple alatt, fedeztem fel döbbenten, egy kétségbeesett kisfiú lapult. Kevin nem őrült volt, Franklin. Hanem szomorú.”

aktuális előadások
 

 

„A mai napig tabunak számít, hogy egy nő megkérdőjelezze a gyerekvállalás fontosságát, vagy az, hogy a teherbeesés után feltegye magának a kérdést, szeretne-e egyáltalán anya lenni.” (Berzsenyi Bellaagh Ádám) Az interjú itt!

„Az anyaság tanított meg arra, hogy az út a bölcsességhez elfogadni, ha nem az elképzeléseim szerint alakulnak a dolgok.” (Pelsőczy Réka) Az interjú itt!

„Eva nem bűntelen, hisz sosem volt az. Nomen est omen. Vannak nála sokkal bűnösebbek Kevin (szerepében Fröhlich Kristóf) életében, mégis az anya fog vezekelni, ahogy én is. Kevin, a tömeggyilkos gyerek, az anyai primer szégyenünk.”

Vörös L. Andrea: Kevin, a tömeggyilkos gyerek – anyai primer szégyenünk (HVG)

„Fontos dramaturgiai döntés a rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám és a dramaturg, Németh Nikolett részéről, hogy a levélregény-formát megtartja, és azt szakítja meg időnként jelenetekkel. Ettől természetesen az előadás epikussá válik, ám csak így képes megtartani azt a mélységet, ami a főszereplő állandó tépelődéseiből, ön- és helyzetértelmezéseiből származik. És természetesen a szövegnek e komplexitása ad ziccerlehetőséget két igazán nagyszerű színésznőnek, Pelsőczy Rékának és Hartai Petrának, akik élnek is vele.” 

Puskás Panni: Mindenért az anya a hibás (Revizor)

Előadás

Próba

Olvasópróba