Varsányi Anna

Az eprésző kislány

Ildi BOHOCZKI SÁRA
Tibi ILYÉS RÓBERT
Mama TAKÁCS KATALIN
Karcsi MERTZ TIBOR
Teri SZŐTS ORSI
Szilvike HARTAI PETRA
Várkonyi Zoltán CHOVÁN GÁBOR
Csongor FRÖHLICH KRISTÓF

Közreműködnek a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai és diákjai.

díszlettervező Alföldi Róbert, Bachraty Gábor
jelmeztervező Pető Kata
a rendező munkatársa Szekeres Vanda
súgó Szabó Brigitta
rendező Alföldi Róbert

 

bemutató 2022. december 17.

helyszín Színházterem

Az előadás hossza 120 perc 1 szünettel.

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

Egy határ menti magyar faluba megérkezik a budapesti rendező, hogy színpadra állítsa az Eprésző kislány című népballada adaptációját. A faluban hagyománya van a hagyományőrző előadásoknak, amiket évről évre egy lelkes amatőr társulat mutat be a kultúrházban. Az egykori tanácselnök, a jelenlegi polgármester nemcsak a műkedvelő előadások állandó sztárja, de a közösség támasza, aki a fél falunak a keresztapja, a másik felének az esküvői tanúja, illetve a kuriózumnak számító vadászhétvégék szervezője is. A fellépők között találjuk a helyi iskola magyartanárnőjét, a közért pénztárosnőjét, a darab technikusa pedig a jóképű erdész. A próbákra rendszeresen ellátogat a tanárnő anyósa, aki pálinkával, harapnivalóval és jó tanácsokkal látja el az alkalmi társulat tagjait. Emelkedik az alkoholszint, tetőfokára hág a hangulat, elszabadulnak az indulatok.

aktuális előadások
 

 

A történet jól irányzott fordulatai nem csupán a néző erkölcsi rendszerét feszegetik, de egyebek mellett a hatalom gyakorlásának plasztikusan kirajzolódó eszköztáráról is lerántják a leplet. Arról a bizonyos “egyik kezemmel adok egy keveset, másikkal még többet elveszek” jellegű úri huncutságról, amely még inkább manipulálhatóvá teszi a valóság kényszeréből menekülni vágyókat. És ezzel sok mindent elmond. Történelmi léptékkel mérve is. (Kállai Katalin: Béták, gammák árnyékában / ART7 művészeti portál)

 

Mint minden Alföldi darabban, itt is megjelenik egy olyan végső csavar a történetben, ami alaposan gyomorba vág mindenkit. Valami, ami azonnal kipukkasztja ezt a buborék-valóságot, ezt a lufit, ami körénk épült. Valami, ami túlmutat a tizenéves közpénz-milliárd szétlopkodáson, egy új földbirtokos klientúra kiépítésén és a feudális osztályok visszavezetésén. (…) Hát itt tartunk most. Forradalmi helyzethez forradalmi színház jár, és ez így is van rendjén. Más már nem igazán tud sem felébreszteni, sem vészharangot kongatni. (Sáhó Barnabás: Az eprésző kislány – Ember, most jövök ki a színházból… / Színházat nekünk)

 

előadás

olvasópróba