Holger Schober

Apa anya fiú lány

fordító Kovács Kristóf
dramaturg Széplaki Nóra
világítás Sokorai Attila
a rendező munkatársa Debreceni Luca / Barnet Mónika
rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám

 

bemutató 2019. október 26.

helyszín Városi Ifjúsági Klub

Az előadás hossza 50 perc szünet nélkül.

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

Apa anya fiú lány…

…vagyis a család a maga klasszikus felállásában: itt aztán nem történhet baj, vélhetnénk – de aztán persze történik, nem is kevés.

Illetve az a kifejezés, hogy történik, itt talán nem egészen helyes: az Apa Anya Fiú Lány nem annyira színdarab, tehát történés, mint inkább monológok sorozata – és az, akinek erről, mármint a párhuzamos monológokról a családi élet jut eszébe, az szégyellheti magát, még ha többnyire igaza van is, és ettől persze még inkább szégyellnie illene magát.

Ennek a kínos, már-már mérnöki precizitással eltervezett családnak problémái vannak; és nem átallanak ezeknek hangot is adni, méghozzá nem elkenve, a hamis megértés és megbocsátás langyos szószába belepacsmagolva, hanem nyíltan, egyenesen, pacekba; legalábbis a Fiú és a Lány, vagyis a gyerekek így; Apa és Anya már valamivel körmönfontabban; de attól még nem kevésbé egyértelműen vádolják egymást és önmagukat.

Hogy mivel? Mindennel, vagy inkább: mindennel is. Nem súlyos bűntettekkel, mindössze olyasmikkel, amiket naponta elkövetünk és elkövetnek ellenünk, annyira naponta, hogy szinte észre sem vesszük, csak a végén, amikor ott állunk megfosztva mindentől és mindenkitől, sőt, önmagunktól, de legalábbis az önmagunkról alkotott képünktől is. 

Sok mindent ígér Holger Schober, a kortárs osztrák színész-rendező-író monológ-gyűjteménye – de megnyugvást, békét nem. Egyvalami azonban biztos: azoknak, akik már vagy még családba mennek haza az előadás után, lesz mit felismerniük. És, ha már idáig, azaz a felismerésig eljutottak, talán elgondolkozniuk is lesz min.

***

Az előadás a Budaörsi Latinovits Színház színházi nevelési programjának része, ezért drámapedagógiai foglalkozás is tartozik hozzá.

 

 

aktuális előadások
 

Apa Anya Fiú Lány

 

Az előadás a család intézményének minden idilli elképzelését lerombolja, harsányan kiemeli a traumákat és a kényszer érzését, és megmutatja a képmutatás és a léthazugság legsötétebb árnyalatát, ami nem a külvilágnak mutatott kép, hanem – csak így egyszerűen – a családban létezés.

Műmosoly – Mohai Aletta, Thealter

olvasópróba

előadás