Tennessee Williams

A vágy villamosa

BLANCHE            Takács Katalin
STANLEY              Rába Roland m.v.
STELLA                 Bohoczki Sára
MITCH                  Ilyés Róbert
EUNICE                Páder Petra
STEVE                  Fröhlich Kristóf
FIATALEMBER    Sas Zoltán 
PABLO                  Juhász Vince 
ORVOS                  Bregyán Péter

fordító Hamvai Kornél
dramaturg Németh Nikolett
díszlettervező Izsák Lili
jelmeztervező Kiss-Végh Emőke
világítás Sokorai Attila
koreográfus Mezei Bence
a rendező munkatársa Balla Anett
súgó Haselbach Ivett Gabriella
rendező Ördög Tamás

 

bemutató 2024. február 24.

helyszín Színházterem

Az előadás hossza 140 perc 1 szünettel.

És így e tört világba értem el utamon
Kutatni a szerelem látnoki társait, egy pillanat
A hangjuk a szélben (hová zúdultak vajon?) –
De két iszonyú választásomból semmi sem maradt.

HART CRANE: A CSONKA TORONY
(Eörsi István fordítása)


Ki a beteg? Én vagy a világ? Túl lehet-e ép ésszel élni a pusztító, primitív környezetet? Vagy neked is állattá kell válnod, ha mindenhol állatok vesznek körbe? Blanche egy emelkedett lélek, örök kívülálló, egyszerűen jobb, mint a környezete, vagy egy gyenge alkoholista? Pedofil vagy álmodozó? Bűnös vagy ártatlan? Egyedi eset vagy kortünet?

Blanche DuBois állástalan irodalomtanár nővéréhez, Stellához és annak férjéhez, Stanley Kowalskihoz költözik New Orleans szegénynegyedébe egy fülledt, kicsi lakásba. A szerelmespár gyereket vár. Blanche és Stanley rögtön összetűzésbe kerülnek, mert Blanche kikéri magának a férfi agresszív viselkedését, Stanley pedig cserébe hazugnak tartja a sógornőjét, és nyomozni kezd utána. Blanche megismerkedik Stanley egyik barátjával, Mitch-csel, és romantikus kapcsolat alakul ki köztük. Stanley elmond Mitch-nek mindent, amit Blanche-ról megtudott, de ez olyan terhelő, hogy Mitch inkább lemond a szerelméről.

Tennessee Williams így írt 1947-ben megjelent, Pulitzer-díjat nyert darabja keletkezéséről:

„Sosem tudtam tisztán megragadni a folyamatot, amelynek során egy színdarab ötlete megszületik bennem. A darab egyszerűen alakot ölt, akár egy jelenés, amely egyre világosabbá és kézzelfoghatóvá válik. Eleinte nagyon halvány gondolat, mint például a Vágy villamosa esetében, amelyet az Üvegfigurák után írtam. Egyszerűen felmerült bennem egy látomás egy nőről, aki az ifjúkora vége felé jár. Egy széken ül, egyedül egy ablak előtt, boldogtalan arcát megvilágítja az ablakon beszüremlő holdfény. A nőnek találkája lett volna, de hiába vár a férfira, akivel össze akartak házasodni.

Azt hiszem, a nővéremre gondoltam, aki őrülten szerelmes volt egy fiatalemberbe, aki a cipőkereskedelemben dolgozott, és udvarolt neki. Nagyon jóképű férfi volt, a nővérem fülig beleszeretett. Valahányszor a telefon megszólalt, Rose majdnem elájult, mindig azt hitte, őt hívja a fiú randira. Minden második este találkoztak, aztán a hívások egyszer csak abbamaradtak. Rose akkor kezdett idegileg leépülni. Ebből  a látomásból alakult ki később A vágy villamosa. Először Blanche széke a holdfényben volt a címe, ami egy nagyon félresikerült cím – mindenesetre A vágy villamosa ebből a képből, az ablak előtt ülő nő képéből született.”

***

TENNESSEE WILLIAMS ÉLETRAJZA
Tennessee Williams 1911-ben született a Mississippi állambeli Columbusban, ahol nagyapja protestáns pap volt. Amikor apja, aki utazó ügynökként dolgozott néhány évvel később családjával St. Louisba költözött, sem Tennessee, sem a nővére nem tudtak megbarátkozni a városi élettel. A gazdasági világválság idején főiskolára járt, majd néhány év után otthagyta, hogy irodai állást vállaljon egy cipőgyártó cégnél. Két évig maradt ott, közben az estéit írással töltötte. 1938-ban beiratkozott az Iowai Egyetemre, amit be is fejezett, miközben számos részmunkaidős állása is volt. 1940- ben Rockefeller-ösztöndíjat kapott az Angyalok csatája című darabjáért, majd 1948-ban A vágy villamosáért, 1955-ben a Macska a forró bádogtetőn című művéért megkapta a Pulitzer-díjat. További drámái: Nyár és füst, A tetovált rózsa, Camino real, Baby doll, Az üvegfigurák, Orfeusz alászáll, Múlt nyáron, hirtelen, Az iguána éjszakája, A boldogság édes madara és A kétszereplős darab. Tennessee Williams 1983-ban halt meg.

UNIVERSITY OF THE SOUTH
A University of the South (Sewanee, Tennessee) magas rangú bölcsészettudományi főiskola és Püspöki Szeminárium Tennessee Williams hagyatékának kedvezményezettje, beleértve minden művének szerzői jogait. Ez az ajándék Williams nagyapjának, Walter E. Dakin tiszteletesnek emlékét őrzi, aki 1895-ben az egyetem szemináriumán tanult. A Walter E. Dakin emlékalapot a Sewanee-i Írókonferencia, a Sewanee-i Fiatal Írók Konferenciájának támogatására használják fel. Az alap olyan diákokat is támogat, akik kreatív írással foglalkoznak, valamint ösztöndíjakat is fedez, melyeket évente ítélnek oda kezdő drámaíróknak és más műnemek szerzőinek. Az ösztöndíjasok közé tartozik Ann Patchett, Claire Messud, Tony Early és Mark Richard is. A Tennessee Williams Központ ad otthont az egyetem színházi tanszékének, és az alap egy része támogatja a tanszéket és annak színházi produkcióit.

További információ a www.sewanee.edu oldalon.

aktuális előadások
 

 

„Ördög Tamás rendező a hosszú, mozgásos prológgal kizökkenti a nézőt, és képessé teszi az előadást arra, hogy a szövegben meghagyott múlt századi vonatkozások ellenére abszolút a jelenkori fiatal generációnak is szóljon.”

Rosznáky Emma: A varázslat vége

„Parázs találkozás jött létre a Budaörsi Latinovits Színház ötcsillagos társulata és a nézők között. A látottakat nem tesszük le kifelé menet, sokáig dolgoznak, kattognak még az előadás jelenetei, párbeszédei és kétségbeesett döntései a fejünkben. És ez a legtöbb, amit adhat egy igazán jó színházi előadás.”

Sáhó Barnabás: A vágy villamosa – Nincs más, csak a múlt

Előadás

Próba

Olvasópróba