Színházi nevelés

MI AZ A „SZÍNHÁZI NEVELÉS”?

  • A színház pedagógiai, személyiség, készség- és képességfejlesztő alkalmazása.
  • Az előadóművészet műfaji eszközeinek (mint a játék, a kreatív alkotás, a csapatmunka, stb.) oktatási célú felhasználása.
  • Közös játék.
  • Felnőttként gyereknek lenni, gyerekként „felnőtt dolgokon” közösen gondolkozni.
  • A társadalmi problémák, egyéni szükségletek, globális kérdések közös elemzése és továbbgondolása kreatív eszközös segítségével. Mindeközben ön- és társismeret, önbizalom, kommunikációs készség, kreativitás és önkifejezés fejlesztés.

KIK VAGYUNK MI?

2018 őszén indult el a Budaörsi Latinovits Színház színházi nevelési részlege. Alsó- és felső tagozatosok, középiskolások, egyetemisták és felnőttek számára tettünk elérhetővé különböző improvizációs, drámás és készségfejlesztő programokat, melyeken a részével díjmentes és programtól függően szolgálják a résztvevők fejlődését és kikapcsolódását. Célunk, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb programot, aminek segítségével közelebb kerül a színházhoz, önmagához és az őt körülvevő társadalomhoz.

A program foglalkozásait Szendrey Gitta és Széplaki Nóra színházi nevelési szakemberek tartják, akik 2017-ben végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor-drámajátékos képzésén.

A foglalkozásokról minden további információ és hír a Budaörsi Latinovits Színház honlapján és Facebook felületén elérhető.

A 2019/2020-AS ÉVADBAN ELÉRHETŐ PROGRAMJAINK

A LEGKISEBBEKNEK > KÉTLÉPCSŐS PROGRAM

Az általános iskolás diákok számára minden gyermekelőadásunkhoz kapcsolódóan igényelhető előkészítő vagy feldolgozó foglalkozás. Ezek célja, hogy a gyerekek az előadás megtekintésén túl is elmélyedjenek annak mondanivalójában, formanyelvében, világában. Képzett drámainstruktoraink fantázia-, készség-, önismeret és társismeret fejlesztő feladatokon keresztül foglalkoznak a gyerekekkel az aktuális előadás témájához kapcsolódva. Így a közös játék mellett tanulássá is válik az együtt töltött 45 perc.

GIMNAZISTÁKNAK > ELŐADÁS ELEMZŐ BESZÉLGETÉS

A hozzánk látogató középiskolás csoportok az előadások megtekintése után díjmentesen igényelhetnek feldolgozó foglalkozás, melynek keretében az előadás témájával, mondanivalójával, vizuális világával kapcsolatban tehetik fel kérdéseiket drámainstruktorainknak és igény szerint a darab alkotóinak egyaránt. A foglalkozás célja, hogy kamaszok ráhangolódjanak egy előadás elkészítésének folyamatára, megértsék az
alkotói szándékot, kifejezhessék véleményüket és feltehessék kérdéseiket. Mindezzel igyekszünk hozzájárulni a tudatos, elemző gondolkodásuk és vitakészségük fejlesztéséhez.

EGY EGÉSZ ÉV BUDAÖRSÖN > HOSSZÚTÁVÚ PROGRAM

Gimnazista és egyetemista fiatalok számára egész évben elérhető a színház hosszú távú programja. Heti rendszerességgel, díjmentesen vehetnek részt foglalkozásokon, melyek keretében a színházi nevelés, a drámapedagógia eszközeivel dolgozunk. Az évad során készség- és képességfejlesztő feladatokon keresztül formáljuk a résztvevőket erős, együttműködő csapattá, akikkel az évad végére egy közös előadást is bemutatunk az általuk választott témában. Ennek írói, rendezői, színészei és tervezői ők maguk, így végigjátszva a színházalkotás minden fázisát. A csoportba való jelentkezés feltételeiről, illetve a jelentkezési
időszakról bővebb információ a színház honlapján, illetve a szinhazineveles@latinovitsszinhaz.eu címen található.

TANÍTVA TANULUNK! > PEDAGÓGUS PROGRAM

Új bemutatóinkhoz kapcsolódva minden hónapban szeretettel várjuk a programunkhoz csatlakozó pedagógusokat! A házi főpróbáink díjmentes megtekintése és az utána való rendezői beszélgetés mellett számos kedvezménnyel, alkotói programmal és kreatív kommunikációs platformmal igyekszünk szorosabbra fűzni az oktatók, az intézmények és a színház közötti kapcsolatot.

FELNŐTTKÉNT ÖNFELEDTEN JÁTSZANI > HAVI WORKSHOP

Minden hónap utolsó vasárnapján valamely repertoáron lévő előadás témájához kapcsolódva, felnőttek számára drámás worksopokat tartunk. Ezeken drámainstruktorainkkal és a színház valamely színészével közösen játszhatnak és alkothatnak a hozzánk látogatók. Az improvizáció eszközeinek, drámajátékos gyakorlatoknak felhasználásával a szórakozás mellett közös tanulás és fejlődés is az együtt töltött két óra: ön-és társismeret fejlesztést, közösségi élményt, kommunikációs eszköztár fejlesztést, feltöltődést és önfeledt szórakozást kínálunk a résztvevőknek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

LÉPJ FEL TE IS A BUDAÖRSI SZÍNHÁZ SZÍNPADÁN > IMPROVIZÁCIÓS EST

Nem is olyan félelmetes színpadon állni. Legalábbis ezeken az estéken biztos nem: Hiszen a nézőink minden hónapban egy adott előadásunk után maguk is felmehetnek a világot jelentő deszkákra és próbára tehetik a bátorságuk és kreativitásuk. Ezeken az estéken a Budaörsi Latinovits Színház színészeivel és drámainstruktoraival karöltve újra játsszák az adott előadás néhány jelenetét, újakat kreálnak, alternatív befejezést találhatnak ki, sőt, tovább is gondolhatják a történeteket. Így az előadás élmény nem csak arra a pár órára szól, míg szemlélői a történetnek, hanem magunk is a részeivé, alakítóivá válhatnak.

KÉRDEZZ TŐLÜNK > KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

Repertoáron lévő előadásainkhoz kapcsolódva nézőink havi rendszerességgel vehetnek részt közönségtalálkozókon. Ezek során meghallgathatják az adott előadás alkotóinak élménybeszámolóit, művészi koncepcióját, illetve feltehetik kérdéseiket, megoszthatják hozzászólásaikat a témával kapcsolatban. Szeretnénk, hogy közvetlen kommunikációs platform jöjjön létre a színházkészítők és a színháznézők közt, ezzel a programmal azt érezzük, egy lépéssel közelebb kerülünk a közvetlen hangnem megteremtéséhez. A részvétel díjmentes és nem szükséges hozzá előregisztráció.

A foglalkozásokra való jelentkezés, illetve bővebb információ kérése a szinhazineveles@latinovitsszinhaz.eu címen lehetséges.

letölthető anyagok

Háromlépcsős foglalkozás jelentkezési lap
Oktatási segédanyag – Rómeó és Júlia
Oktatási segédanyag – A nagy Romulus
Oktatási segédanyag – Liliomfi
Oktatási segédanyag – Álarcosbál
Oktatási segédanyag – Egerek és emberek