John Steinbeck

Egerek és emberek

Lennie Ilyés Róbert
George Böröndi Bence
Candy Bregyán Péter
Curley Dékány Barnabás m.v.
Curley felesége Páder Petra
Slim Chován Gábor
Carlson Széll Attila m.v.
Whit SAS ZOLTÁN e.h.
Crooks Stubnya Béla m.v.
Főnök Szemán Béla m.v.

fordító Hamvai Kornél
dramaturg Kovács Kristóf
díszlettervező Sokorai Attila
látványtervező-asszisztens Virág Vivien, Tóth Márk
jelmeztervező Zöldy Z Gergely
zeneszerző Keleti András
koprodukciós producer Szabó Ágnes
a rendező munkatársa Barnet Mónika / Szekeres Vanda
súgó Juhász Gabriella
rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám

 

bemutató 2018. január 13.

helyszín Színházterem

Az előadás hossza 150 perc 1 szünettel.

koprodukció a Gózon Gyula Kamaraszínházzal

A főhősök ketten vannak, mint Ábel és Káintól Stan és Panig oly sokan ebben a kétarcú világban: a kicsi és a nagy, a villámagyú és a lomhaértelmű, a tevékeny és a méla – no meg a túlélő és az áldozat: bár persze a túlélő is áldozat, legfeljebb ő később értesül róla… John Steinbeck, a szerző, huszonhat éves volt, amikor a nagy gazdasági világválság elkezdődött. Egy teljes generáció veszett oda – és minden bizonnyal ez lett volna Steinbeck sorsa is, ha nem azt választja, hogy megírja a válságot, ahelyett, hogy megadná magát neki. De inkább megírta, olyannyira, hogy 1962-ben Nobel-díjat kapott érte, mert – így a díjat odaítélő Svéd Akadémia: – olyan valósághűen, mégis élénk képzelőerővel adja vissza a válság kárvallottjainak életét, és annyi részvét van a humorában meg a társadalomszemléletében. Az író feladata – válaszolta Steinbeck a beszédében, amellyel a díjat átvette – az, hogy emléket állítson az Ember nagyságának, hősies szívének és szellemének; és annak, hogy bukásában is nemes marad, a lelkét bátorság, együttérzés, és szeretet hatja át.

aktuális előadások
 

 

Adva van két ágról szakadt vagabund, kik egyik alkalmi munkahelyről a másikra vándorolva esténként saját birtokról, háztájiról és önállóságról álmodoznak. Egyikük tagbaszakadt fanyüvő, ami a fizikumot illeti, de amúgy gyermekded egyszerűségű, ami pedig a pszichikumot. A problémák természetesen ebből a különös kontrasztból fognak eredni, mikor ismét új munkahelyre, egy majorságba kerülnek.

Bemutató Budaörsön – John Steinbeck: EGEREK ÉS EMBEREK – Budaörsi Info

Fel nem foghatjuk, hányan tértek azóta örök nyugovóra úgy, hogy a legkisebb esélyük lett volna arra, hogy ez valóra váljék, és hányan vergődnek ebben a pillanatban nincstelenként, akik ugyanígy, a beteljesületlen vágyaikkal együtt fognak porrá válni.  Mindennek fájdalmát, valóságosságát erős színészi odaadással és világos rendezői szándékkal mutatja meg a budaörsi csapat.

Egy bádogember szomorú története – Revizor

Illyés Róbert briliáns alakításában láthatjuk Lennyt, és elhisszük neki. Az egész társulat, olyan vendégművészekkel kiegészülve, mint pl. Stubnya Béla, aki a kiközösített fekete bérmunkást alakítja, összehangolt játékkal hozza el a nézőnek a Steinbeck által megalkotott, és a történeti valóság által definiált világot.

Álmodik a nyomor – Artnews.hu

előadás

olvasópróba