Lev Tolsztoj

A sötétség hatalma

Anyiszja Balsai Móni m.v.
Nyikita Brasch Bence
Matrjona Spolarics Andrea
Akim Ilyés Róbert
Pjotr Bregyán Péter
Akulina Bohoczki Sára
Marina Páder Petra
Mitrics Mult István m.v.
Anyutka Palugyai Sári m.v.

korábbi szereplő
Mitrics SZÉKELY B. MIKLÓS m.v.

fordító Radnai Annamária
díszlettervező / jelmeztervező Zöldy Z Gergely
a rendező munkatársa Széplaki Nóra
súgó Barnet Mónika
rendező Alföldi Róbert

A sötétség hatalma a világ végének legvégén játszódik, nem elég, hogy Oroszországban, de még csak nem is a szikrázó Pétervárott vagy a titokzatos Moszkvában, hanem falun, a nyomor és a reménytelenség tanyáján, ahol az Isten szentkép a falon, az Ördög pedig a vodkásbutykos mélyén lakozik, onnét szédíti az esendő emberi lelket, és ébreszt benne olyan indulatokat és olyan érzelmeket, amiket nem tudnak kezelni, akiket itt engedett megszületni a balsors.

Adva van egy porta, a módos gazdáé, aki – mellék- vagy főállásban, ezt tán ő maga se tudná eldönteni, öreg férj is egyben; adva van az öreg férj mellé járó fiatal, csapodárságra hajlamos feleség; és persze a jóvágású béreslegény, minden módosabb porta velejárója. Nem csoda, ha a legény és az öreg férj mellett sorvadozó asszony megtalálják egymást…
Megtalálják.

Mert éreznek itt is, sőt, talán itt éreznek csak igazán, mert alig akad igazabb érzelem, mint a tagolatlanul szűkölő félelem; és ezek a mi hőseink félnek, elsősorban mindentől, holott inkább önmaguktól kellene. Meg az őket körülvevő, a lelkükbe is beszivárgó sötétségtől.

 

bemutató 2017. november 18.

helyszín Színházterem

Az előadás hossza 150 perc 1 szünettel.

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

 
 

 

Alföldi Róbert rendezésében brutális A sötétség hatalma előadása a Budaörsi Latinovits Színházban. Dermesztő, ahogy például egy zabi csecsemőt totálisan elállatiasodva eltesznek láb alól. A hátborzongatóan elaljasodott férfi deszkákat dob rá, azokon ugrál mind vadabb dühvel, és közben magából kikelve üvölt, mint a sakál.

Elvakult sötétség | FüHü

 

Alföldi Róbert ütős, lelkünkig és érzékeinkig hatoló előadással lepte meg kis városunk közönségét, a budaörsi színház évzáró utolsó bemutatóján, Lev Tolsztoj A sötétség hatalma c. drámájának testközelbe hozott rendezésével.

A Sötétség hatalma | Kláris

 

„Jaj; úúúh; nem, ezt ne; fogalmam sincs, mit fogok írni róla” – kavargott bennem a november 18-i, szombat esti bemutató után. Ami nemcsak, hogy teltházas volt és ott volt mindenki, aki „számít”, de az erre az évre betervezett valamennyi előadásra elkeltek már a jegyek.

„Kereszteld meg az ártatlant, mielőtt megölnéd!” | Budaörsi Napló

 

Az nem fog sosem kiderülni, hogy mi lett volna, ha a további opciók bármelyikénél maradok, az viszont biztos, hogy ezt az előadást érdemes volt megnézni, még akkor is, ha nem úgy jöttem ki róla, mint nem túl régen a My fair ladyről („milyen tökéletes az egész úgy, ahogy van!”), vagy mint egy hete a Gézagyerekről, amely igazán megérintett, és láttam benne két „nagyon igazi” színészt is.

„de kibabrálunk magunkkal” | Mezei néző

 

A rendezésről az jutott eszembe, hogy alighanem Alföldi Róbert tudja a legtermékenyebben és leghatékonyabban integrálni azt, amit lát vagy hall színházban…

A sötétség hatalma bemutatója a Budaörsi Latinovits Színházban | Stuber Andrea naplója

 

Mi – ez idő szerint – nem tudjuk és nem akarjuk megérteni őt – írta Ady Endre Lev Tolsztojról. – Kegyetlenségét, fanatizmusát, nagyságát megszédülve szemléljük, de igazai nem a mi igazaink. Nem is igen lesznek azok soha. Szláv ő nekünk nagyon, kegyetlen, öldöklő szláv, és mi ennyi kegyetlenség láttán elvesztjük a kedvünk a mennyországhoz is.

Hogy’?! | Art7

 

Nem ismertem én ezt, Lev Tolsztojnak A sötétség hatalma című darabját. És ha csak az előadást látom, hát meg nem mondtam volna, hogy ő írta.

Sűrített levegő | revizor

 

Tolsztoj A sötétség hatalma című drámáját Budaörsön rendezte meg Alföldi Róbert. A darab középpontjában az egész életünket egyre jobban elárasztó bűn áll

Elsikálni a bűnt | Népszava

 

A Budaörsi Latinovits Színház Alföldi Róbert rendezésében mutatja be Lev Tolsztoj: A sötétség hatalma című drámáját. Az alkotók szerint nem lesz könnyű menet, de megéri.

Alföldi Róbert szörnyű és csodálatos darabot rendez Budaörsön | szinhaz.hu

 

 
 
 
 

előadás

olvasópróba